Пошук по сайту:

На Хмельниччині археологи почали розкопки древнього кургану

На Хмельниччині археологи почали розкопки древнього кургану
На Хмельниччині археологи почали розкопки древнього кургану

На Хмельниччині розпочала роботу об’єднана археологічна експедиція двох університетів для дослідження древнього кургану. Пам’ятка археології розташована у селі Маліївці Новодунаєвецької громади.

Про це Укрінформу повідомила директорка Малієвецького обласного історико-культурного музею Анастасія Донець.

За її словами, експедиція об’єднала дві групи студентів – Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка та Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії. Археологічні дослідження розпочато під егідою обласного історико-культурного музею, а також громадської організації «Малієвецька спадщина».

«У громаді є 17 курганів. Але цей давно мене притягував, наче магніт. Попередня гіпотеза, що курган — або скіфського періоду, або доби бронзи. Відповідь про датування буде за результатами археологічних досліджень. Дуже прикро, що його тривалий час розорювали. Тепер тут розпочали розкопки. Сподіваюсь, знахідки будуть історично цінними, а може, хоч це і жарт, вдасться знайти й поховання скіфського царя з конем», – сказала Донець.

Метою роботи експедиції, наголосила вона, є дослідження і музеєфікація кургану. Адже він має вигідне розташування – одразу біля дороги, тож результати розкопок і їх збереження можуть стати підсиленням туристичного потенціалу Маліївців. Паралельно відбуватиметься навчальна практика студентів. Їх разом із науковими керівниками поселили у пристосованому приміщенні музею.

Директорка закладу додала, що в ніч перед початком робіт провели своєрідний ритуал посвячення студентів в археологи: палили багаття на кургані – просили древні світи відкрити свої таємниці в ім’я науки.

Читайте по темі: На Тернопільщині затримали ОЗГ, учасники якої утримували в неволі 35 людей

Зараз там знімають верхній шар. За сприятливої погоди перші результати дослідження сподіваються отримати до кінця тижня.

 qhiqqkiqzeidtthab

Коментарі:

comments powered by Disqus