Пошук по сайту:

В лісах Амазонки знайшли стародавні міста доколумбового періоду

В лісах Амазонки знайшли стародавні міста доколумбового періоду
В лісах Амазонки знайшли стародавні міста доколумбового періоду

Археологи виявили добре розвинену систему міст в амазонських лісах Еквадору. Раніше вважалося, що тут ніколи не жили люди, але знайдені населені пункти дуже розвинені та сягають доколумбових часів.

Про це пишуть BBC та CNN.

Це відкриття науковців із Франції, Німеччини, Еквадору та Пуерто-Рико. Голова дослідження — Стівен Ростен, представник Національного центру наукових досліджень у Франції.

"Це найстаріший з відомих нам поселень в Амазонці. У нас європоцентричний погляд на цивілізацію, але це відкриття показує, що ми повинні змінити наше уявлення про те, що таке культура і цивілізація", — сказав Ростен.

Ростен додав, що на початку роботи його відмовляли від археологічних досліджень у цій місцевості — вважалося, що жодні давні поселення тут ніколи не жили.

Читайте по темі: Венесуела відкликає послів із семи країн, які висловили сумнів у результатах виборів президента

Міста знайдені в долині Упано в Еквадорі, у східному передгір’ї Анд. Населеним пунктам від 3000 до 1500 років, вони старші за інші доколумбові поселення, знайдені в Амазонці. Раніше тут знаходили кургани і великі монументи, але ця забудова значно масштабніша та розгалуженіша порівняно з усіма попередніми відкриттями науковців.

Що знайшли в цих містах

Археологи налічують тут понад 6000 земляних прямокутних платформ, розміщених у геометричному порядку. Вчені припускають, що це фундаменти будівель — житлових будинків та церемоніальних споруд. Платформи з’єднані дорогами впереміш із сільськогосподарськими ландшафтами та річковими дренажами. Вчені також виявили дамби з канавами по обидва боки, які, на їхню думку, допомагали прибирати надлишок води в регіоні. Виявлені й ознаки зовнішньої загрози – деякі рови перекривають під’їзди до міст.

Як ідеться в анотації до дослідження в журналі Science, такий тип містобудування можна порівняти з подібними міськими системами майя, нещодавно виявленими в Мексиці та Гватемалі.

Мешканці, ймовірно, здебільшого займалися сільським господарством. Люди їли кукурудзу та солодку картоплю, і, ймовірно, пили чичу — різновид солодкого пива.

Чому зникли мешканці, які звели ці міста, поки не зрозуміло. Важко точно оцінити, скільки людей жило там у різні часи, але вчені зазначили, що це від 10 до 100 тисяч жителів.

У BBC зазначають, що місцевість розташована біля вулкана, що визначає хороші місцеві ґрунти, але активність вулкана могла призвести до зникнення поселення.

Пошуки міст

Місцевість у лісах Еквадору ускладнена тим, що тут майже непрохідні зарості. Недоторканий амазонський ліс густий і важкодоступний як для піших експедицій, так і для скан-технологій.

Археологи застосовували різні методи: і наземні розкопки, й технологію LiDAR. Лазерні датчики встановили на літак, який кружляв над місцевістю. Такий спосіб дав змогу виявити залишки міста під густими рослинами і деревами.

Коментарі:

comments powered by Disqus